Η ιστορία της Επιχείρησης ξεκινάει το 1954, όταν τα αδέρφια Σπύρος και Γιάννης Σκλαβενίτης, μαζί με τον φίλο τους Μιλτιάδη Παπαδόπουλο, ιδρύουν στα Πετράλωνα (Τριών Ιεραρχών 46) τη “Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.”, εταιρεία η οποία έχει ως δραστηριότητα τη χονδρική πώληση τροφίμων σε παντοπωλεία, τη συσκευασία και τη διάθεση μπαχαρικών σε καρτέλες.

Το 1965, η έδρα της Επιχείρησης μεταφέρεται στο Περιστέρι, επί της Λεωφόρου Κηφισού 80.

Το 1967, οι τρεις συνέταιροι δημιουργούν την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικών παραγγελιών στην Ελλάδα, την «ΤΗΛΕΞΥΠ».
Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της και η διάθεση προϊόντων αρίστης ποιότητας σε τιμές χονδρικής συμβάλλουν στην εξάπλωση της φήμης της Επιχείρησης, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δέχεται παραγγελίες σχεδόν από κάθε γωνιά της Αττικής.
Η επιτυχία του εγχειρήματος της «ΤΗΛΕΞΥΠ» τούς ωθεί στην απόφαση να μετατρέψουν, τον Φεβρουάριο του 1969, την Αποθήκη Χονδρικής σε Κατάστημα Λιανικής.

Το 1971, το Κατάστημα λιανικής μετατρέπεται σε Supermarket, ένα από τα πρώτα στη χώρα, με εκθεσιακούς χώρους 1.640 τ.μ.
Στον πρώτο όροφο διαθέτει είδη ρουχισμού, λευκά είδη, είδη σπιτιού, ηλεκτρικές συσκευές και παιχνίδια, γεγονός που αποτελεί καινοτομία για την εποχή. Την ίδια χρονιά εγκαινιάζεται το δεύτερο Κατάστημα στην περιοχή Κολοκυνθούς, με εκθεσιακούς χώρους 800 τ.μ. Στο υπόγειο του Καταστήματος, αρχίζει τη λειτουργία του το Συσκευαστήριο ζάχαρης, οσπρίων, ρυζιών και μπαχαρικών, προϊόντων που διατίθενται με την επωνυμία της Εταιρείας.

Το 1975, η ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ επεκτείνεται στην περιοχή του Πειραιά δημιουργώντας στα Καμίνια (Λεωφ. Αθηνών – Πειραιώς 87)
το μεγαλύτερο τότε Κατάστημά της, με εκθεσιακούς χώρους 2.100 τ.μ.

Το 1979, δημιουργείται στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, το πρώτο Κέντρο Διανομής (4.500 τ.μ.) για τον ανεφοδιασμό των Καταστημάτων της, τα οποία ανέρχονται πλέον σε δέκα.

Τα επόμενα χρόνια η Επιχείρηση συνεχίζει να αναπτύσσεται με σταθερά βήματα, ιδρύοντας, 1 ή 2 Καταστήματα ετησίως, πάντοτε εντός του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Τον Δεκέμβριο του 1993, ιδρύεται στο Χαλάνδρι (Αγίας Παρασκευής 111) το μεγαλύτερο έως τότε Κατάστημα της Επιχείρησης,
με εκθεσιακούς χώρους 2.700 τ.μ.

Το 1996 δημιουργείται ένα ακόμα μεγαλύτερο Κατάστημα, στο Κερατσίνι (Λεωφόρος Δημοκρατίας 200),
με εκθεσιακούς χώρους 4.150 τ.μ.

Το 1998 δημιουργείται το πρώτο Hypermarket, στη Νέα Χαλκηδόνα (Λεωφόρος Αχαρνών 467), με εκθεσιακούς χώρους 9.500 τ.μ., το οποίο διαθέτει Εργαστήριο Αρτοποιίας, Ζαχαροπλαστικής και Παγωτού, Εστιατόριο, Αίθριο και Παιδότοπο.

Το 2006, η πλειοψηφία των μετοχών της Επιχείρησης εξαγοράζεται από την οικογένεια του Σπύρου Σκλαβενίτη. Πρόεδρος αναλαμβάνει η κ. Μαρία Σκλαβενίτου και Διευθύνοντες Σύμβουλοι οι κ. Γεράσιμος & κ. Στέλιος Σκλαβενίτης.
Η Επιχείρηση διαθέτει τότε 36 Καταστήματα και η νέα Διοίκηση θέτει ως άμεση προτεραιότητα την ανάπτυξη του δικτύου
των Καταστημάτων.

Το 2007 η Επιχείρηση πραγματοποιεί την εξαγορά 18 Καταστημάτων της αλυσίδας ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στα νότια προάστια της Αττικής.

Το 2014, η Επιχείρηση εξαγοράζει το 100% των μετοχών της Makro Cash & Carry Ελλάδος, η οποία λειτουργεί 9 Καταστήματα Χονδρικής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Βόλο, Ηράκλειο και Ξάνθη. Έναν χρόνο αργότερα η MAKRO θα μετονομαστεί σε “The Mart”.

Το 2015, αρχίζει τη λειτουργία του το 1ο Supermarket ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ εκτός Αττικής, στην Κόρινθο. Το νέο Κατάστημα βρίσκεται στο Εμπορικό Πάρκο MARE WEST (5ο χιλ. Π.Ε.Ο. Κορίνθου - Πατρών) και διαθέτει εκθεσιακούς χώρους 3.370 τ.μ.

Την 1η Μαρτίου του 2017, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και την υπογραφή συμφωνίας για την εξυγίανση του Ομίλου Μαρινόπουλος, προστίθενται στο Δίκτυο της Επιχείρησης τα 400 Καταστήματα του Ομίλου.

Το 2020, η Επιχείρηση εισέρχεται στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου με τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Καταστήματος.

Το 2021, συνεχίζεται η διεύρυνση του δικτύου Καταστημάτων της Επιχείρησης, τα οποία ανέρχονται σε 431 στην Ελλάδα,
ενώ επεκτείνεται και το eMarket, εξυπηρετώντας παραγγελίες σε ΑθήναΘεσσαλονίκηΛάρισα και Πάτρα.

Τον Απρίλιο του 2022, αρχίζει τη λειτουργία του στην Κηφισιά το 4ο και μεγαλύτερο Κέντρο Διανομής Παραγγελιών για τους Πελάτες του eMarket. Πλέον, οι παραγγελίες Πελατών του eMarket εξυπηρετούνται από 4 Κέντρα Διανομής Παραγγελιών,
3 στην Αττική και 1 στη Θεσσαλονίκη.
Τον Μάιο, ενσωματώνονται στο Δίκτυό της Επιχείρησης 9 Καταστήματα της τοπικής αλυσίδας των Ιωαννίνων
"SEP Markets Παπαδόπουλος". 
Τον Νοέμβριο, δημιουργείται το νέο Hypermarket στη Νέα Φιλαδέλφεια, επί της οδού Λαχανά 12
στο 10ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, με εκθεσιακούς χώρους 4.700 τ.μ..

Τον Ιανουάριο του 2023, εντάσσονται στο Δίκτυο 4 Καταστήματα της τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ "ΓΕΓΟΣ",
στην Ανατολική Αττική.
Τον Μάιο, προστίθενται 8 Καταστήματα της τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ "AS Αγορά", στη Λάρισα.
Τον Ιούνιο, αρχίζει τη λειτουργία του το πρώτο Κατάστημα της Επιχείρησης στην πόλη της Μυτιλήνης.

Η ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ συνολικά λειτουργεί 457 Καταστήματα στην Ελλάδα.